Programată pentru a deveni operaţională pe 1 martie,Autoritatea de Supraveghere Financiară,gigantul care va arbitra piaţa asigurărilor,Bursa şi piaţa pensiilor private,îşi intră în pâine pe 15 aprilie. În spatele uşilor închise ale grupurilor parlamentare se dau încă lupte grele pentru funcţiile de conducere
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis să dea aviz favorabil “actului de naştere” a Autorităţii de Supraveghere Financiară însă nu înainte de a aduce câteva amendamente importante. În primul rând, deputaţii au decis să amâne înfiinţarea gigantului pentru 15 aprilie deşi evenimentul ar fi trebuit să aibă loc pe 1 martie.
În al doilea rând, membrii comisiei juridice au decis să schimbe profilul candidaţilor la consiliul ASF. Astfel, cei 15 membrii vor trebui să aibă cel puţin 10 ani de experienţă în domeniul financiar “bancar sau nonbancar” şi să fi absolvit o facultate de drept sau cu profil economic. De asemenea, cei 15 nu vor putea fi, la momentul numirii, membrii în consiliile de administraţie ori directori în companii de asigurare, de brokeraj sau administratori de pensii private.
La finalul anului trecut, Guvernul a decis să facă public un proiect de ordonanţă de urgenţă care consfinţeşte constituirea Autorităţii de Supraveghere Financiară(ASF).
Organismul va prelua atribuţiile Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private şi ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Pe cale de consecinţă, cei trei supraveghetori vor fi desfiinţaţi şi vor trece în ASF cu active dar şi cu pasive. În acest fel, nou creatul ASF va administra pieţe de circa 6 miliarde de euro în condiţiile în care, valoarea primelor brute subscrise de asigurători în România, activele fondurilor de pensii private şi tranzacţiile bursiere se ridică , fiecare, la aproximativ 2 miliarde de euro.