“Adevărul” prezintă partea a doua a interviului cu Costin Raiu, Director de Analiză şi Cercetare în cadrul Kaspersky. Raiu povesteşte despre începuturile careierei sale şi despre primul antivirus programat de el. Expertul în securitate dezbate şi problema copiilor care devin hackeri.
Vorbiţi-mi despre începuturile carierei dumneavoastră.
Cariera mea a început prin anul 1994. Eram la liceu şi reţeaua noastră fusese infectată cu un virus care se chema “Bad Sectors 3428” şi care nu era văzut de niciun antivirus din străinătate la vremea aia. Erau antiviruşi foarte populari, ca ThunderByte, care nu mai există acum, McAfee, F-Prot, dar aceştia nu vedeau virusul. Infecţia era atât de mare încât începuse să se extindă şi la elevi.
Pe vremea aceea aveam un calculator şi mă descurcam destul de bine la capitolul assembler, dar nu făcusem antiviruşi. Mi-a venit ideea să iau virusul respectiv, să-l analizez şi să scriu un antivirus micuţ ca să curăţ reţeaua licelui. Aşa am făcut primul meu antivirus, care se chema MScan.
Am lucrat toată noaptea ca să vin cu o soluţie. După aceea au început să vină la mine din ce în ce mai mulţi oameni care îmi ziceau că au viruşi care nu puteau fi descoperiţi. Apoi, după ce am făcut vreo 20-30 de antiviruşi am avut ideea de a face un singur program care să-I include pe toţi.
Cum arătau viruşii de acum 10-15 ani comparativ cu cei din prezent?
Un exemplu foarte bun este virusul “Bad Sectors 3428”, pe care l-am analizat într-o noapte. Dacă printai sursa unui virus din 1994, aceasta încăpea pe 2-3 pagini. Putea fi analizat într-un timp decent. Pe măsură ce am analizat mai mulţi viruşi mi-a crescut şi viteza. În loc de o noapte îmi lua o oră, apoi 15 minute, apoi 5 minute.
În zilele noastre s-a schimbat enorm situaţia. Este foarte dificil ca un om să poată analiza sin