24,06 la suta este procentul de promovabilitate la simularea examenului de bacalaureat la matematica si istorie. Din datele centralizate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) din cei 3.738 de elevi de clasa a XII-a inscrisi la simulare s-au prezentat 3.582 de elevi.
Din cei prezenti 862 au fost declarati admisi iar 2.706 respinsi. La istorie au fost promovat 46,21 la suta dintre cei care au sustinut simularea, la matematica-informatica - 38,38 la suta, matematica - stiinte ale naturii - 29,81 la suta, matematica tehnologic - 6,41 la suta si matematica-pedagogic - 28,57 la suta.
„Din punctul meu de vedere, dincolo de planurile de masuri care se vor lua la nivelul unitatilor de invatamant, trebuie sa analizam lucid si rational aceste rezultate, sa ne gandim la toti factorii care au contribuit. De la inceputul anului scolar am spus ca este vital sa participe toti actorii implicati in procesul educational, cadre didactice, parinti si elevi. Daca elevii au o atitudine negativa in fata acestui examen, atunci rezultatele vor fi pe masura. Daca parintii au asemenea atitudine, de asemenea rezultatele vor fi negative”, a spus inspectorul scolar Dragos Cristea, purtator de cuvant al ISJ. Acesta este de parere ca nu se poate vorbi despre dezinteresul cadrelor didactice, cu atat mai mult cu cat acestea fac orar de pregatire cu elevi, dar la care prezenta este extrem de redusa.
„In privinta cadrelor didactice nu putem vorbi de lipsa de interes. Ramane de vazut. Au fost elevi care s-au prezentat la aceasta simulare dezinteresati. Pregatirile suplimentare se fac in scoli, dar nu este suficient. Daca elevul vine la pregatire cu gandul in alta parte, degeaba vine la pregatire. Sunt elevi care s-au laudat ca nu au facut nimic, s-au laudat ca au luat doi. Este un teribilism al varstei pe care trebuie sa-l luam ca atare”, a mentionat Dragos Cristea.
I