Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au efectuat un studiu, la care au participat elevii din ciclul gimnazial şi liceal vrâncean, cu scopul de a evalua riscul pentru sănătate generat de comportamentele nesănătoase pe care aceştia le au. La chestionare au răspuns 80 de elevi de clasele a VII-a şi a VIII-a din Mărăşeşti şi 113 elevi din clasele IX-XII din Odobeşti. În urma evaluării răspunsurilor, medicii din cadrul DSP au constatat cu surprindere că majoritatea adolescenţilor au vicii de la vârste tot mai fragede, în top fiind consumul de băuturi alcoolice şi droguri sau fumatul. Deşi îngrijorător, studiul nu este credibil în totalitate, având în vedere că elevii de multe ori bravează sau dau răspunsuri „la mişto“.
Astfel, 37,5% dintre elevii de gimnaziu şi 65,48% dintre elevii de liceu au încercat să fumeze măcar o dată, iar 34,51 % dintre cei de liceu spun că au fumat pentru prima dată o ţigară întreagă la vârsta de 14 ani. În ceea ce priveşte consumul de alcool, unii adolescenţi au declarat că prima băutură alcoolică au consumat-o înainte de vârsta de 8 ani, iar alţii că au băut chiar şi în timp ce erau la şcoală. „56,25% dintre elevii de gimnaziu şi 57,52% dintre elevii de liceu au consumat o băutură alcoolică, mai mult decât câteva înghiţituri, 6,25% din elevii de gimnaziu şi 7,07% din elevii de liceu au consumat pentru prima dată o băutură alcoolică la 8 ani sau mai puţin, 2,65% din elevii de liceu au consumat o băutură alcoolică la şcoală”, se arată în raportul DSP Vrancea.
Nici drogurile sau viaţa sexuală nu mai reprezintă un subiect tabu pentru elevii de gimnaziu sau de liceu. Mulţi dintre aceştia au declarat că au întreţinut deja raporturi sexuale. Alţii au experimentat şi drogurile. „Din elevii de gimnaziu: 1,25% au consumat marijuana, 2,50% au consumat etnobotanice, 1,25 % au folosit steroizi. Din elevii de liceu: 4,51% au