Cea mai mare parte a localităţilor din Delta Dunării sunt apărate împotriva inundaţiilor, singurele probleme mai mari fiind în zonele Pătlăgeanca, Sălceni şi Ceatalchioi, unde se realizează investiţii.
„În urma viiturilor înregistrate pe Dunăre în perioada 2006-2012, toate efectele negative manifestate asupra digurilor de apărare au fost inventariate şi introduse în programe de refacere şi reabilitare, lucrările de investiţii promovate fiind în diferite faze de execuţie, iar unele finalizate. Pentru majoritatea din acestea nu se identifică situaţii în care să se pună în pericol siguranţă obiectivelor protejate împotriva inundaţiilor. Rămâne sub pericolul inundării localitatea Pătlăgeanca, la care lucrările de investiţii promovate pentru protecţia ei se află în curs de realizare. Ca măsură preventivă se impune inspectarea digului local vechi, refacerea secţiunilor din acesta care au fost afectate de apele mari din anul 2010, astfel încât, atât tronsoanele de dig nou executate, cât şi cele vechi să poată asigura condiţii minime de protecţie a localităţii împotriva eventualelor revărsari de ape mari”, a declarat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea, Constantin Lefter.
Localităţile Sălceni şi Ceatalchioi, apărate de un dig potcoavă
În ceea ce priveşte sistemul de apărare împotriva inundaţiilor din zona incintei agricole Sireasa – Ceatalchioi şi Sălceni, investiţie privată, acesta nu a fost refăcut. Potrivit declaraţiei directorului SGA, Ministerul Mediului promovează o nouă investiţie pentru localităţile Sălceni şi Ceatalchioi.
„Lucrările prevăd refacerea liniei de apărare de la Dunăre prin retragerea ei pe un aliniament nou, reprezentat de terasamentul DC 1 Tulcea – Ceatalchioi şi digul local Podişca-Călin, către Dunăre, urmând să se realizeze un dig potcoavă pentru izolarea intravilanului localităţii Ceatalchioi, d