Ipoteza că Marea Britanie s-ar putea retrage din Uniunea Europeană (UE) este tot mai aproape de a deveni realitate, având în vedere că doar unu din trei britanici ar vota pentru rămânerea în blocul comunitar în cazul organizării unui referendum, potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive pentru publicaţia Financial Times. Scenariul ar pune însă în pericol relaţiile Marii Britanii cu SUA, fiindcă aceasta din urmă şi-ar pierde aliatul strategic din UE.
Rezultatele studiului arată că 50% din cei ches tionaţi ar opta pentru ieşirea ţării din UE dacă Marea Britanie ar or ganiza mâine un refe rendum, iar acest lucru sugerează că sentimentul anti-Bruxelles devine din ce în ce mai râspândit în rândul britanicilor. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.114 persoane în perioada 29 ianuarie-6 februarie.
Dacă se va organiza referendumul, acesta ar fi primul plebiscit naţional care ar avea loc în Europa după anul 1975, când Harold Wilson, premierul britanic laburist, a pus în dezbatere publică statutul de membru al ţării sale în Comunitatea Economică Europeană.
Premierul britanic David Cameron, care până de curând nu a dat curs solicitărilor de a organiza referendumul, a cedat luna trecută presiunilor şi a promis că un guvern conservator ar face acest lucru cel mai curând în anul 2017. El este presat de deputaţii conservatori şi eurosceptici să consolideze poziţia Marii Britanii în Europa, fiindcă aceştia se simt ameninţaţi de Partidul Independenţei (UKIP), care susţine retragerea completă a ţării din UE.
Cameron a declarat că dacă partidul său (Partidul Conservator) va câştiga alegerile viitoare, atunci el va încerca să negocieze cu Bruxellesul pentru a obţine din nou controlul asupra mai multor sectoare înainte de a pune în discuţie statutul ţării sale de membru al Uniunii Europene.
Însă nu există nicio certitudin