Revolta europarlamentarilor, care resping bugetul de compromis, e cu atât mai surprinzătoare, cu cît PPE e la putere in majoritatea țărilor Uniunii.
În mod cu totul inedit în UE, se profileaza o mare lupta politica interna in instituțiile europene, după ce principalul grup politic din Parlamentul European, PPE (Partidul Popular European), a anunțat ca va respinge bugetul UE pentru anii 2014-2020 aprobat de șefii de stat.
Pe 8 Februarie, dupa mai bine de 24 de ori de negocieri maraton, liderii celor 27 de tari ale Uniunii ajunseseră cu greu la un compromis, aproband un buget redus cu mai bine de 70 de miliarde față de cel propus de Comisie.
Bugetul adoptat la limita de cei 27 este de 960 de miliarde euro, o scădere uriașă de la cele 1033 de miliarde cerute inițial de Comisia Europeană.
E o scădere cu atât mai importantă, cu cît e prima din istoria UE si cu atât mai greu de explicat cu cît cu totul acest buget nu reprezintă decît 1% din PIB al Uniunii. Motiv pentru care multi critici afirma ca se comite aceeasi eroare ca si in cazul măsurilor de austeritate impuse țărilor membre: se crede că introducand măsuri de austeritate și tăind cheltuieli din domenii importante precum cercetarea s-ar putea pune capăt crizei, când de fapt ceea ar trebui ar fi stimularea creșterii.
Mai mult, dintre cele 960 de miliarde reținute, doar 908 vor reprezenta cheltuielile efective. Pachetul care i-ar reveni României este de aproape 40 de miliarde.
Toate grupurile parlamentare importante au anunțat că refuză acest buget si ca il vor respinge. Intr-o reuniune specială ținută luni 18 februarie, președintele grupului popular PPE, Joseph Daul a numit chiar acest buget rezultatul unor “târguieli de talcioc“. Reducerile importante au fost făcute sub presiunea țărilor nordice, dintre care Marea Britanie a practicat chiar un