Edilii din Petrosani au decis sã serbeze iubirea în stil românesc si anul acesta au ignorat cu desãvârsire Valentine’s Day. Cu totul altfel stau lucrurile când vine vorba desper Dragobete.
„Iubeste româneste”! Asa îi îndeamnã edilii din Petrosani pe localnici si, în consecintã, au decis sã marcheze ca atare ziua de 24 februarie, de Dragobete. „Este o actiune a Forumului pro Urbis si vrem sã facem o competitie între scoli pe aceastã temã. E o sãrbãtoare româneascã, similarã cu Valentine’s Day, iar eu cel putin sunt adeptul promovãrii cât mai mult a produselor si traditiilor românesti care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din alte pãrti”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Credinte populare de Dragobete
Pe 24 februarie, în ziua când Biserica Ortodoxã sãrbãtoreste Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezãtorul, spiritualitatea popularã consemneazã ziua lui Dragobete, zeu al tineretii, patron al dragostei si al bunei dispozitii.
În trecut, Dragobete era ziua când fetele si bãietii se îmbrãcau în haine de sãrbãtoare si, dacã timpul era frumos, porneau în grupuri prin lunci si pãduri, cântând si cãutând primele flori de primãvarã. Fetele strângeau în aceastã zi ghiocei, viorele si tãmâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pãstra pânã la Sânziene, când le aruncau în apele curgãtoare. În dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strângeau zãpadã proaspãtã, o topeau si se spãlau cu apã astfel obtinutã pe cap, crezând cã vor avea pãrul si tenul plãcute admiratorilor. De obicei, tinerii, fete si bãieti, se adunau mai multi la o casã, pentru a-si “face de Dragobete”, fiind convinsi cã, în felul acesta, vor fi îndrãgostiti întregul an, pânã la viitorul Dragobete. Aceastã întâlnire se transforma, adesea, într-o adevãratã petrecere, cu mâncare si bãuturã. De multe ori bãietii mergeau în satele vecine,