În ultimii 100 de ani din existența oraşului Alba Iulia, peste 30 de primari au avut în mâini „soarta” acestuia. Fiecare, cu propriul simț de administrator și gospodar, a adus, încet-încet, Alba Iulia la nivelul la care a ajuns astăzi. Astfel, de la orășelul mic și cochet de acum un secol, care cuprindea Cetatea și câteva clădiri în centrul orașului, până în 2013, Alba Iulia a trecut printr-o mulțime de transformări, demolări și construiri comuniste, dezvoltări moderne de secol XXI, toate sub directa comandă a celui care a fost „primul om din urbe”.
Două războaie mondiale, ocupație străină, monarhie, schimbări extreme de regim politic, variații radicale de nivel de trai al populației, toate aceste evenimente, situații, stări și multe altele au făcut din secolul XX unul ce a rămas în cărțile de istorie a României. Orașul Alba Iulia a trecut prin toate aceste perioade, stabile sau nu, favorabile sau nu, sub cârma primarilor care conduceau administrația din Alba Iulia, dar nu numai. Până în 1975, cel care conducea orașul avea atât titulatura de primar, cât și cea de „președinte al orașului”, care se referea la cel care conduce Consiliul sau Sfatul Popular.
În ultimul secol, 31 de primari au intrat în istoria orașului Alba Iulia.
Cel mai lung mandat din ultimii 100 de ani a fost cel al actualului primar, Mircea Hava, care a intrat în 2013 în cel de-al 17-lea an de când se află la conducerea municipiului. Mircea Hava avea 40 de ani în 1996, când a fost ales primar al municipiului Alba Iulia, iar până atunci fusese viceprimar timp de patru ani, în timpul mandatului țărănistului Ioan Timiș.
Pe locul al doilea, ca longevitate în funcţia de primar, îl găsim pe Aurel Sava, primar timp de 12 ani în perioada anilor ’20-’30, iar pe locul al treilea se află Nicolae Roșu, primar timp de 10 ani, în perioada deceniilor 7 și 8 din secolul XX. De cealaltă parte