Cel mai cunoscut cântăreţ din frunză din România este artistul clujeanul Nucu Pandrea. El a învăţat meşteşugul de la bunicul său, care era preot greco-catolic în cartierul Mănăştur. Din copilărie şi până acum, Nucu Pandrea a reuşit să îşi perfecţioneze tehnice de cântat în aşa fel încât reuşeşte să interpreteze chiar opere clasice, cum ar fi serenadele de Schubert. Însă celebritatea i-a fost adusă de concertele de jazz, susţinute împreună cu formaţia Nightloosers.
Frunza, ca instrument muzical
Cu ajutorul unei banale frunze ruptă de pe o ramură, cântăreţul Nucu Pandrea reuşeşte să atingă un nivel al interpretării care îl situează în rândul virtuozilor. El transformă frunza într-un instrument potrivit pentru melodiile populare, pentru jazz sau pentru romanţe. Însă, mai presus de toate, interpretul spune că acest mod de a cânta îl leagă de natură. „La frunză cântă vântul. La frunză cântă natura. Frunza înseamnă viaţa. M-am născut undeva şi am crescut între nişte oameni care ştiau ce înseamnă natura, ce înseamnă viaţa, ce înseamnă puterea vieţii”, se defineşte Nucu Pandrea.
Dincolo de exemplul bunicului său de la care a învăţat să cânte, Nucu Pandrea a fost fascinat şi de faptul că artistul pe care îl admiră cel mai mult, Constantin Brâncuşi, era cântăreţ din frunză. De altfel, există o asemănare fizică între Nucu Pandrea şi Constantin Brâncuşi, iar din acest motiv, cântăreţul a fost cooptat în echipa condusă de poetul Horea Muntenuş care a realizat un documentar cinematografic despre marele sculptor român. Nucu Pandrea a jucat chiar rolul lui Constantin Brâncuşi. „Maestrul Nucu Pandrea este perfect pentru rolul lui Constantin Brâncuşi. Pe lângă faptul că este un admirator al marelui sculptor, el a trăit cu intensitate rolul din acest eseu cinematografic”, spunea Horea Muntenuş, într-una dintre prezentările filmului pe care l-a realizat. Const