Curţile de apel vor avea în organigramă un psiholog specializat în specialitatea psihologia muncii şi organizaţională, atestat în condiţiile legii de către Colegiul Psihologilor din România.
Potrivit unui comunicat de presă, prin hotărârea CSM, publicată în Monitorul Oficial, a fost modificat şi completat Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti şi, ca urmare, a fost adăugată o nouă secţiune - psihologul instanţei, scrie agerpres.ro.
''De la data intrării în vigoare a actului normativ, fiecare curte de apel din România va avea în organigrama un psiholog specializat în specialitatea psihologia muncii şi organizaţională, atestat în condiţiile legii de către Colegiul Psihologilor din România. Psihologul de instanţă va asigura asistenţa psihologică, evaluarea şi consilierea psihologică a personalului curţilor de apel şi al instanţelor de judecată din circumscripţia acesteia, activitate psihologică ce va fi dimensionată şi adaptată mediului organizaţional specific sistemului de justiţie românesc'', se arată în comunicatul citat.
În activitatea profesională psihologul de instanţă trebuie să respecte prevederile Legii nr. 213/2004 şi regulamentele interne ale instituţiei angajatoare.
Reprezentanţi ai Colegiului Psihologilor din România (CPR) au participat, în perioada 2010-2012, la consultări cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în urma cărora s-a desprins ideea necesităţii asigurării asistenţei psihologice pentru instanţele de judecată prin profesionişti, atestaţi de către CPR, având statut de personal propriu angajat al curţilor de apel.
''Salutăm şi pe această cale hotărârea CSM prin care se recunoaşte încă odată importanţa socio-economică a profesiei de psiholog şi a activităţii de psihologie în general. Este una dintre modalităţile prin care transmitem un semnal clar către toate mediile economice şi s