Numãrul minorilor care au nevoie de protectia statului a crescut în judetul nostru constant, de la un an la altul. Chiar dacã abandonul în maternitãti a rãmas aproximativ constant, numãrul pãrintilor care solicitã institutionalizare pentru copii, motivând sãrãcia, precum si numãrul copiilor supusi abuzurilor a ajuns la cote alarmante. În paralel, centrele de plasament sunt arhipline, iar personalul de specialitate din ce în ce mai putin.
Numãrul copiilor abandonati în maternitãti a rãmas constant în ultimii ani. Astfel, dacã în 2010 s-au înregistrat 40 de solicitãri în urma cãrora au fost stabilite mãsuri de protectie pentru 38 de cazuri, iar pentru anul 2011, din 46 de solicitãri au necesitat interventie specializatã numai 42, în anul 2012 s-au înregistrat 39 de cazuri din 42 de solicitãri. “Familiile vulnerabile sau aflate în situatie de crizã au beneficiat de informare si de suport din parte specialistilor din unitãtile sanitare din judet, astfel cã nu au existat situatii dramatice în care sã fie implicati nou nãscuti. Din pãcate nu în toate cazurile se poate interveni astfel încât sã se evite separarea copilului de familia de sa. Prin urmare, 34 de copii au beneficiat de mãsuri de protectie specialã la asistenti maternali profesionisti, 3 de plasament familial, un caz de plasament în centru maternal si pentru unul singur, din motive medicale severe, s-a instituit mã- surã de protectie specialã în regim rezidential si deasemenea a fost încadrat în grad de handicap”, a precizat Ionut Dãnilã, purtãtor de cuvânt la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui.
Prea saraci sa-si creasca copiii
În paralel, adâncirea crizei si cresterea gradului de sãrãcie a determinat tot mai multi pãrinti sã cearã protectie pentru copiii cãrora nu au mai putut sã le asigure nici mãcar hrana cea de toate zilele. Dacã în anul 2010 au