Miercuri, 20 februarie 2013, va avea loc evenimentul istorico-cultural axat pe „Dezrobirea Rromilor”, ce se va desfasura la sala de sedinte („Sala Rotunda”), din incinta Palatului Cultural „Ionel Floasiu” din mun. Campia Turzii.
Aceasta zi marcheaza 157 de ani scursi de la eliberarea rromilor din sclavie, dupa aproximativ 600 de ani de subjugare; decret in urma caruia statul Tarile Romane acordau statut si alte privilegii juridice robilor, egale cu ale celorlalti conationali.
Evenimentul este organizat de catre Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din mun. Campia Turzii, in parteneriat cu Asociatia Voluntara „Castel Banffy” din Luncani si cu sprijinul financiar al Ratiu Family Foundation – Londra, prin proiectul de finantare nerambursabila a diverselor activitati din cadrul proiectelor educative RO 03.
Cu aceasta ocazie, intreaga comunitate locala se poate bucura de eveniment, intrarea fiind libera pentru publicul larg.
La 20 februarie 1856 a fost promulgată Legea pentru desfiinţarea robiei în cazul ţiganilor particulari, aflaţi în proprietatea boierilor. Un document, ca multe altele, în care termenul folosit era ţigan, şi nu rom.
Dezrobirea ţiganilor a fost o componentă importantă a modernizării sociale a principatelor române, fiind practic prima mare reformă socială a principatelor. Potrivit site-ului divers.ro, dedicat minorităţilor etnice, cea mai timpurie atestare documentară privind existenţa ţiganilor pe teritoriul ţărilor române datează din 1385, într-un act emis de domnul Ţării Româneşti Dan I, care dăruieşte Mănăstirii Tismana mai multe posesiuni, printre care şi 40 de sălaşe de ţigani. În Moldova, ţiganii sunt amintiţi prima dată în 1428, când Alexandru cel Bun dăruieşte Mănăstirii Bistriţa 31 de sălaşe de ţigani şi 12 bordeie de tătari. De asemenea, mai sunt amintiţi ţiganii mănăstirilor Visnevati (1429) şi Moldoviţ