Deficitul de cont curent al Greciei a coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel de după aderarea ţării la euro, semn că economia începe să răspundă la măsurile dure de austeritate.
Banca centrală a Greciei a informat, marţi, că în 2012 deficitul de cont curent s-a redus anul trecut cu 73% până la 5,58 miliarde de euro, pe fondul scăderii importurilor şi a reducerii dobânzilor pentru datoria externă, după restructurarea datoriei suverane.
Potrivit datelor oficiale, deficitul de cont curent a scăzut anul trecut până la 2,9% din PIB, de la 9,9% din PIB în 2011. Este vorba de cel mai mic nivel înregistrat după 1999.
Balanţa contului curent este un indicator important pentru cât de competitivă este economia unei ţări. Acest indicator s-a deteriorat constant în timpul boomului economic finanţat prin creşterea datoriilor ajungând la nivelul record de 14,7% din PIB în 2008. Însă, contracţia economică severă care a urmat a condus la reducerea deficitului de cont curent, care conform estimărilor guvernamentale ar putea să fie eliminat în 2014.
Cea mai mare parte a progreselor realizate în 2012 au venit de pe urma scăderii importurilor, după ce măsurile de austeritate au redus achiziţiile gospodăriilor şi companiilor. Anul trecut, importurile Greciei au scăzut cu 12% până la 41,6 miliarde de euro, în timp ce exporturile de produse au crescut cu 3,8% până la 13,85 miliarde de euro. Veniturile din turism, principala sursă de valută a Greciei, au scăzut cu 4,6% până la 10,02 miliarde de euro, pe fondul reducerii numărului de turişti germani.
Această performanţă vine într-un context în care Grecia este în recesiune din 2008. În pofida a două programe de sprijin care au implicat Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional, precum şi creditorii privaţi, Grecia ar urma să înregistreze î