Pe măsură ce alegerile parlamentare din Italia se apropie, analiştii avertizează că lupta strânsă dintre partidele politice aflate în cursa parlamentară poate întârzia alegerea unui nou guvern, ceea ce ar afecta semnificativ economia fragilă a Italiei.
"Alegerile din Italia rămân un eveniment cu un grad de risc ridicat. Riscul constă într-un rezultat neconcludent care să nu certifice victoria clară a unui partid prin majoritate de voturi. Acest lucru ar putea conduce la un blocaj, fiind necesară reluarea alegerilor", a declarat un analist al băncii elveţiene Credit Swiss pentru Bloomberg.
Conducătorul Partidului Democratic (PD) Pier Luigi Bersani este sprijinit de 33,8% din italieni, cu doar 5,7 puncte procentuale mai mult faţă de fostul premier Silvio Berlusconi, potrivit sondajelor publicate înainte de 9 februarie. Pe locul trei se află actorul, comicul şi bloggerul italian Beppe Grillo, preferat de 18,8% din populaţie. Ultimul loc îi revine lui Mario Monti, premierul tehnocrat aflat la conducerea guvernului până în decembrie anul trecut şi creatorul programului de măsuri de austeritate pentru reconsolidarea economiei italiene. El a obţinut un scor de 13,4% în sondaje.
Ultimele două luni de campanie s-au transformat într-o competiţie de promisiuni legate de reducerea taxelor. Austeritatea a fost un termen evitat în discursurile candidaţilor. Berlusconi le-a promis italienilor că va forţa Germania să relaxeze politica bugetară a UE.
Analiştii de la Credit Swiss au avertizat că participarea partidului lui Berlusconi la candidatura guvernului şi creşterea numărului de protestatari - aproximativ 30% din populaţie nu ştie pe cine să voteze, preferând să nu se prezinte la vot - creează o serie de incertitudini înainte de alegerile din 24 şi 25 februarie. Riscul ca niciun partid să nu câştige cu majoritate de voturi alegerile poate afecta semnific