Analiștii vorbesc de primavara bulgară – un protest civic fără precedent în estul Europei împotriva păcatelor tranziției și mizeriei.
Guvernul Cehiei a criticat decizia premierului Bulgariei de-a retrage licența companiei energetice cehești CEZ pentru a calma bulgarii care protestează de o săptămână împotriva facturilor facturilor prea scumpe. Ministrul ceh al industriei Martin Kuba a spus că anunțul lui Boiko Borisov este „alarmant” și „fără precedent în UE”. Cel mai mare furnizor de energie din Europa Centrală, CEZ este în proporție de 70% proprietatea statului ceh și are aproape 2 milioane de clienți în Bulgaria, care este a doua sa piață ca profituri, după Cehia. Protestele împotriva scumpetei durează în Bulgaria de aproape o săptămână, iar luni seara s-au soldat la Sofia cu 11 răniți în urma ciocnirilor dintre demonstranți și forțele de ordine. De la Sofia, relatează Petio Petkov.
Ca o reacție – zice opoziția – disperată, la protestele civice, premierul Borisov a anunțat reducerea, cu 8%, a prețului energiei electrice, și cu 30% a adausului pentru energie verde. Energia mai ieftină produsă la Kozludui va fi desfăcută cu precădere pe piața internă și nu va mai fi exportată de companii favorizate. Guvernul a desecretizat contractele în energetică. A fost anulată licența companiei cehe CEZ – unul din cei trei operatori regionali. Borisov însă a respins cererea de naționalizare a regionalelor.
Premierul a discutat problemele energetice cu Vladimir Putin, încercând să obțină retragerea acțiunii în judecată prin care rușii cer compensații în valoare de 1 miliard de euro pentru renunțarea la proiectul Belene.
Din comitetul național de protest au avertizat că acțiunile vor continua și au cerut demisia guvernului și trecerea la sistem uninominal. Cea mai mare parte din scandările de aseară la adresa lui