Vizita lui Gunter Verheugen la Cluj dar şi intrarea primarului Sibiului, Klaus Iohannis în Partidul Naţional Liberal au fost discutate miercuri seară de editorialistul ZIUA de CLUJ, Octavian Hoandră şi de analistul politic Radu Albu Comănescu în cadrul emisiunii "Clujul în realitate", moderată de Ciprian Aron la Realitatea TV Cluj.
Editorialistul ZIUA de CLUJ a opinat că protestul organizat cu ocazia acordării titului de Doctor Honoris Causa lui Gunter Verheugen poate fi privit ca o exagerare, însă pe de altă parte ilustrează o nemulţumire faţă de faptul că România este privită ca o ţară "de mâna a treia" în cadrul Uniunii Europene. "Când ne-am deschis porţile credeam că vom fi trataţi ca egali. Mă alătur protestului, ca dezaprobare a felului în care înţelege Europa să ne trateze, ca pe o ţară din lumea a treia", a precizat Octavian Hoandră.
Pe de altă parte, analistul politic Radu Albu Comănescu a menţionat că în opinia sa a fost vorba mai mult de o "tentativă de protest", "dacă ar fi fost să fie un protest real ar fi fost organizat poate altcumva". Conform lui astfel de acţiuni nu sunt întotdeauna echidistante: "Ştim că părţi din societatea civilă intră în alianţe mai puţin onorabile cu părţi politice, economice", a precizat analistul.
În a doua parte a emisiunii invitaţii au abordat subicetul intrării lui Klaus Iohannis în PNL, cu puţin timp înainte de Congresul general al partidului.
"Am fost de la început un susţinător al proiectului lui Iohannis (propus în trecut de opoziţie ca şi candidat la funcţia de prim-ministru, n.red.) care din cauza domnului Băsescu nu s-a realizat", a specificat Octavian Hoandră. "A rămas un mare proiect. Dacă se concretiza n-am mai fi avut nici FMI, nici această criză", a adăugat editorialistul ZIUA de CLUJ.
O opinie similară a avut şi Radu Albu-Comănescu, care a precizat că intrarea primarului S