Complexul Energetic Oltenia a fost destul de afectat, în ultima vreme, din cauză că energia produsă de centralele eoliene este preluată cu prioritate în sistemul energetic naţional.
CEO se confruntă şi cu o scădere a vânzărilor pe platforma OPCOM din cauza preţului de producţie, în medie cu 42 de lei/MWh mai mare decât al altor producători de energie hidro sau nucleară.
Laurenţiu Ciurel, directorul general al CEO, a declarat pentru presa de specialitate că preluarea cu prioritate a energiei eoliene are ca efect creşterea semnificativă a costurilor de producere pentru grupurile energetice pe cărbune.
Ultimele 19 pachete cu energie scoase la vânzare de CEO nu şi-au găsit cumpărător
Ultima tranzacţionare pe OPCOM a CE Oltenia datează din data de 8 ianuarie, atunci când compania a reuşit să vândă o cantitate de energie către Enel Energie Muntenia pentru lunile februarie şi martie, la preţul de 232 de lei/MWh. Următoarele 19 pachete oferite de producătorul de energie au fost anulate pentru că nu şi-au găsit cumpărător. Motivul este unul simplu – toţi ceilalţi producători sau traderi au preţuri cuprinse între 175 şi 229 de lei/ MWh.
CEO are nevoie de 150 de milioane de euro pentru investiţii în 2013 şi 2014
Directorul CEO susţine că este necesară schimbarea reglementărilor din domeniu, respectiv schimbarea ordinii de intrare în piaţă a producătorilor de energie regenerabilă şi în cogenerare.
Ciurel a exclus intrarea în colaps a CE Oltenia din cauza producţiei extrem de fluctuante a centralelor eoliene, dar „se pune problema eficienţei în funcţionare a unităţii pe care o conduc şi, nu în ultimul rând, a siguranţei Sistemului Energetic Naţional”.
În condiţiile în care, pentru următorii doi ani, CE Oltenia are nevoie de aproximativ 150 de milioane de euro pentru investiţii, veştile nu sunt tocmai bune. Programul de