Am declarat săptămîna asta “săptămîna spațiului”. Pentru că s-au întîmplat/se vor întîmpla mai multe lucruri cool peste nori decît aici, jos. Așa că să le luăm unul cîte unul. (Apropo, cînd găsiți lucruri ciudate din zona științei și tehnologiei, nu fiți sfioși, dați-mi și mie un mail la [email protected])
1. Începem cu vecina noastră, Marte. Micuțul rover “Curiosity” a descoperit o chestie la fel de ciudată precum, acum peste o sută de ani, canalele marțiene. Și care a lansat deja o întreagă discuție privind viața pe Marte. Mai precis, Curiosity a găsit o protuberanță mică (juma de centimetru) și lucioasă, aparent metalică. Să fie un robot înmormîntat acolo? Să fie mînerul unui chepeng spre orașe subterane? Mai degrabă e o cutie goală de Carlsberg, rămasă de cînd au filmat reclama aia celebră cu viața pe Marte.
2. Armageddon, păzea! Pe 15-16 februarie, un bolovan celest cît o jumătate de teren de fotbal a trecut foarte aproape de Terra. Și cînd zic “aproape”, chiar asta înțeleg, nu vorbim de distanțe gen “de trei ori pînă la Lună”. Care, apropo, înseamnă foarte aproape, în termeni astronomici. Nu, asteroidul inspirat numit 2012 DA 14 a trecut la vreo 27.000 km distanță, adică lejer mai aproape de noi decît orbitele sateliților de telecomunicații. Dar stați liniștiți: cică pietre din astea ne lovesc, în medie, o dată la 1.200 de ani. Și cum ultima a fost aia care a măturat 2.000 de kilometri pătrați de pădure în Tunguska, în 1908, cred că Bruce Willis poate să ia pauză o vreme.
3. Că tot vorbeam de vizitatori din spațiul cosmic, în martie vom avea o vizită inedită: o cometă pre nume Pan-STARRS va apărea pentru prima dată prin vecinătatea noastră. Adică pe la 160 de milioane de kilometri distanță. Cu puțin noroc, i-ar putea crește o coadă vizibilă cu ochiul liber, ceea ce va fi destul de spectaculos. Oricît ar arăta însă de fain, nu se va compa