* Consideră Andrei Muraru, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc
Alteţa-Sa Regală Principele Nicolae al României, aflat încă de marţi în vizită în judeţul Buzău, a vizitat, ieri, fostul penitenciar de pedeapsă de la Râmnicu Sărat, alături de o delegaţie a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Reprezentanţii Institutului - Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Andrei Muraru, preşedinte executiv, Adelina Ţînţariu, directorul Departamentului Politici Educaţionale şi de Memorie -, i-au prezentat Alteţei-Sale Regale istoria fostului penitenciar comunist şi planurile de restaurare şi promovare a închisorii ca Memorial şi punct focal al unor proiecte culturale, documentare şi turistice.
Principele Nicolae a vizitat mai multe celule din fostul penitenciar, s-a arătat interesat de personalităţile întemniţate aici, a ascultat evocarea experienţelor carcerale şi a modalităţilor de exterminare practicate de către autorităţile comuniste şi a aprins o candelă în memoria deţinuţilor politici, în celula unde a murit liderul ţărănist Ion Mihalache.
„Locul este o adevărată întoarcere în timp, o lecţie de istorie şi o experienţă extraordinară, care te face să reflectezi asupra rolului nostru în păstrarea memoriei şi apărarea valorilor democratice care respectă libertatea şi demnitatea omului”, a spus ASR Principele Nicolae al României.
La rândul său, preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Dinu Zamfirescu, a precizat că vizita la muzeul râmnicean este o experienţă de excepţie pentru toţi cei care-i calcă pragul: „Vizitarea Memorialului Râmnicu Sărat e o experienţă extraordinară atât pentru cei din generaţia care a trăit sub comunism, cât şi pentru cei tineri. Este un omagiu adus memoriei luptătorilor anticom