Ţara noastră se situează la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă
ARPIM: Ne aflăm pe ultimele locuri şi la alte capitole - alocarea din PIB şi cheltuielile cu medicamente per capita
Dacă se vor aloca anual 1-1,5% din PIB în plus, în 2020 se va ajunge la nivelul mediu european
România se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă, iar acest lucru este un rezultat al investiţiilor reduse din sănătate, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Aceştia spun că pentru a recupera acest decalaj, ar trebui ca anual procentul din Produsul IB să crească cu 1 -1,5%. "Astfel, în anul 2020 se va ajunge la nivelul mediu european", a declarat Sorin Popescu, coordonatorul grupului de comunicare al Asociaţiei.
Acesta a explicat că atunci când România va privi Sănătatea ca pe o investiţie, şi nu ca pe o cheltuială, va creşte treptat şi speranţa de viaţă a românilor.
Conform ultimului raport OECD Health Data, România se află pe ultimele locuri ale clasamentului european.
Astfel, deşi românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât în anii '70, ei trăiesc totuşi în prezent cu 5 ani mai puţin decât europenii.
,,Speranţa de viaţă este direct proporţională cu investiţiile în sănătate şi tocmai de aceea poziţia României în acest clasament nu reprezintă o surpriză", a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM.
Acesta a explicat că investiţia în medicamentele de ultimă generaţie este un factor al scăderii speranţei de viaţă. Potrivit lui, cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că, la nivel global, între 40-59% din creşterea speranţei de viaţă pe o perioadă de aproximativ 10 ani se datorează medicamentelor inovatoare şi, poate cel mai important, accesului la aceste medica