Vrâncenii de etnie romă au sărbătorit ieri cea mai importantă zi pentru fiinţa lor etnică: Ziua Dezrobirii Romilor. Evenimentul, care a marcat 157 de ani de la momentul istoric al dezrobirii, a avut loc la Ateneul Popular ”Mr. Gh. Pastia” şi a reunit, alături de mulţi etnici, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Este vorba despre prefectul Cătălin Popescu, Ana Gavrilescu, inspector şcolar pentru minorităţi naţionale, Eugen Grosu, consilier pentru problemele romilor la Primăria Focşani şi reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie şi Jandarmi Vrancea.
În deschidere, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, filiala Vrancea, a vorbit despre însemnătatea istorică a acestei zile, discurs presărat cu mesaje biblice, întrucât mare parte din comunitatea romă din Vrancea este de confesiune penticostală. ”Astăzi este o zi importantă pentru romi. Se împlinesc 157 de ani de la eliberarea poporului rom din sclavie. Vom prezenta, pe scurt, istoria romilor, pentru că mulţi nu o cunosc. Din păcate, noi considerăm că nici astăzi nu suntem pe deplin eliberaţi”, a spus Valerică Ciobotaru, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Vrancea. Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparţineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”.
Prezent la manifestare, prefectul Cătălin Popescu i-a asigurat pe romi de tot sprijinul administraţiei locale. ”Vă asigur de buna noastră credinţă. Indiferent de etnie, toţi cetăţenii beneficiază de aceleaşi drepturi. Dacă vă simţiţi lezaţi în vreun fel, să ne anunţaţi, pentru că legea trebuie să se respecte pentru toţi”, a spus prefectul. Consilierul pentru problemele romilor de la Primăria Focşani, Eugen Grosu, a recitat în faţa publicului o poezie de Vasile Alecsandri, dedicată dezrobirii