Fostul negociator şef al României cu UE, profesorul Vasile Puşcaş, a evidenţiat contribuţia de netăgăduit adusă de Gunter Verheugen în procesul de extinde a Uniunii Europene, miercuri, în Laudatio rostit la ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai fostului comisar european pentru extindere din perioada 1999-2004.
Profesorul universitar clujean a subliniat că după preluarea de către Gunter Verheugen a portofoliului extinderii europene, procesul a înregistrat „o dinamică accelerată”. La începutul anului 2000, Gunter Verheugen susţinea că, prin extindere, UE nu îşi modifica doar conturul fizico-geografic, dar avea obligaţia să dezvolte aria libertăţii şi prosperităţii, perspectivele ei culturale, iar 'motorul extinderii UE a însemnat atât o viziune a dezvoltării istoriei paneuropene cât şi retorica politică despre acceptabilitatea costurilor'.
„Comisarul pentru extinderea UE a abordat procesul de extindere a UE plecând de la premise şi concepte ale constructivismului. A luat ca bază ontologia socială urmată de acţiunile necesare. Identitatea, valorile, normele, cultura, comunitatea, regulile pentru organizarea comunităţii sunt câteva din formulele susţinute de domnul Gunter Verheugen în procesul de extindere a UE. De altfel, acest proces a fost asociat socializării regionale. Prin aceasta se înţelege internalizarea regulilor comunităţii, adoptarea identităţii sociale şi a valorilor şi normelor într-un repertoriu al conduitei şi cunoaşterii actorului”, a spus universitarul clujean, citat de Agerpres.
Referindu-se la aderarea României la UE, profesorul Vasile Puşcaş a evidenţiat că Gunter Verheugen „s-a comportat ca un veritabil lider european”.
„El a explicat că extinderea nu este o problemă ci soluţia. A împletit rigoarea cu flexibilitatea (...).De fiecare dată când a venit l