Intrarea în vigoare la data de 1 februarie a Ordinului de Guvern nr. 8/2013 privind plata impozitului agricol pentru fermierii persoane fizice a bulversat, într-o oarecare măsură, activitatea micilor fermieri din judeţ. Ei spun că activitatea lor abia le asigură traiul zilnic al unei familii iar plata impozitului, care pentru anumite culturi este destul de mare, nu va putea fi posibilă. Însă, prevederile legislative care scutesc de impozit în cazul în care fermierii cultivă anumite culturi i-ar putea salva de plata acestui impozit. La un calcul simplu, un fermier persoană fizică poate cultiva şi 10 hectare de teren fără să plătească niciun leu la stat sub formă de impozit. Micii fermieri sătmăreni îşi fac deja planuri cum să cultive terenurile în acest an astfel încât să scape de birul impozitului agricol.
Impozite pentru terenuri cultivate
Ordinul de Guvern nr. 8/2013 prevede plata unui impozit agricol destul de mare pentru fermierii persoane fizice. Astfel, potrivit acestui ordin, dacă un fermier cultivă mai mult de două hectare de teren cu cereale se percepe un impozit de 71,84 de lei/hectar pentru ce depăşeşte această suprafaţă. De asemenea, dacă se va depăşi două hectare cultivate cu plante oleaginoase se va plăti un impozit de 73,28 lei/hectar, la cartofi 558,08 lei/hectar depăşit, la sfeclă de zahăr 111,52 lei/hectar şi la hamei pe rod 237,28 lei/hectar.
Pentru cultivarea cu mai mult de 1,5 hectare se va percepe un impozit de 128,16 lei/hectar, în cazul cultivării de leguminoase boabe, şi 753,44 de lei/hectar în cazul pomilor pe rod, iar pentru tot ceea ce depăşeşte un hectar cultivat cu tutun se va plăti un impozit de 169,6 lei/hectar. În cazul în care fermierul va cultiva mai mult de o jumătate de hectar de legume pe câmp va plăti un impozit de 640,16 lei/hectar şi în cazul viţei de vie pe rod, tot ce va depăşi o jumătate de hecta