Raportul grupului de reflecţie Expert Forum cu privire la alocarea fondurilor pentru perioada 2004-2011 evidenţiază care este şansa pentru un primar sau preşedinte de consiliu judeţean să primească fonduri într-un anumit moment dacă făcea parte din partidele la putere decât dacă se afla în opoziţie.
Raportul lansat ieri de grupul de reflexie Expert Forum îi va da apă la moară preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care ar putea să spună că s-a zbătut pentru a atrage în judeţ cele mai multe fonduri din ţară.
Ceea ce conform cifrelor este adevărat, având în vedere că Vrancea a primit alocări bugetare între 2004 şi 2011 de peste 277 milioane de lei.
Numai pentru drumuri judeţene şi comunale Vrancea a primit 185 de milioane de lei, devansând cu mult chiar şi cele mai mari judeţe din ţară. Ca şi comparaţie, judeţul Cluj, de unde provine fostul premier Emil Boc, a avut alocări bugetare doar de 113 milioane de lei, la fel şi Iaşiul sau Timişoara.
Cele mai multe fonduri pentru drumuri au fost primite în Vrancea în anii 2007 şi 2008, respectiv 52 de milioane de lei, respectiv 87 de milioane de lei, când la „butoanele” guvernării se afla Cabinetul Tăriceanu, care pentru a-şi păstra poziţia a onorat tot ceea ce doreau partenerii de la PSD.
Întrebarea care se pune este însă ce s-a întâmplat cu aceşti bani, pentru că drumurile din judeţ nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui să fie.
„Am avut un maxim de clientelism politic în anii 2007-2008, pe aproape toate instrumentele de transferuri pentru investiţii existente. În acei ani era de trei ori mai probabil să primeşti fonduri dacă erai primar din arcul puterii decât dacă erai primar de opoziţie. Maximul de clientelism a coincis cu perioada de creştere rapidă a bugetelor publice înainte de criză. Concluzia este că într-un stat cu instituţii slabe şi tradiţie clientelară,