Consiliului Local va demara, luna aceasta, demersurile pentru contractarea unui credit rambursabil de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea reabilitării sistemului de distribuţie a energie termice, dar şi contorizării individuale a abonaţilor care au mai rămas branşaţi la Tetkron.
Suma maximă pe care Consiliul Local vrea să o împrumute este de 12 milioane de lei, dar viceprimarul Răzvan Popa susţine că suma finală va fi stabilită abia după ce studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru această investiţie vor fi definitivaţi. În prezent, în Braşov, la sistemul centralizat de termoficare, administrat de societatea Consiliului Local Tetkron, mai sunt racordate puţin peste 12.000 de apartamente, faţă de câteva zeci de mii, înainte de anul 2000.
Pentru ca sistemul să fie profitabil, iar Consiliul Local să nu mai pompeze bani în această societate, ar fi necesar ca numărul abonaţilor să ajungă la 19.000, la finele anului viitor. Creditul va fi garantat de Primăria Braşov, iar Tetkron se va folosi de bani pentru a realiza investiţiile.
Costul contorizării, destul de piperat
Numărul abonaţilor poate creşte însă, numai dacă potenţialii clienţi au garanţia că în factură nu vor mai avea şi pierderile de pe reţele, cifrate la 30% – 40% oficial, ci vor plăti exact cum consumă, şi, totodată, nu vor mai avea de suferit din cauza vecinilor rău-platnici, cum se întâmplă acum. CET-ul şi-a pierdut abonaţii în special din cauza faptului că facturile erau umflate cu pierderile, dar şi pentru că, braşovenii racordaţi la acest sistem rămânea fără apă caldă cu lunile, fiindcă furnizorul nu îşi putea achita facturile pentru combustibil. Costul mediu pentru contorizarea individuală a unui bloc poate ajunge şi la 40.000 de euro, după cum au estimat reprezentanţii autorităţilor locale, ceea ce înseamnă că ar putea fi