Trebuie să avem curajul să rupem cu trecutul şi să aplicăm o formulă de democraţie parlamentară, odată cu modificarea Constituţiei. Declaraţia a fost făcută la RFI de fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu. Senatorul PNL spune că actuala Constituţie nu trebuie "peticită", ci modificată "radical".
În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, "premisa trebuie să plece de la ideea că vom discuta principii, subiecte, teme şi nu persoane. Ceea ce trebuie să se stabilească de la bun început este o anumită arhitectură constituţională, care este, dacă vreţi, filosofia Constituţiei. Dacă această arhitectură constituţională e stabilită de la început în mod clar şi echivoc, atunci lucrurile vor merge bine şi rezultatul va fi unul care să aducă în viaţa politică românească un nou sistem de legături şi raportări interinstituţionale, care să evite pe viitor toate conflictele care au apărut în ultimii ani datorită vechii Constituţii".
Fostul premier liberal consideră că "actuala Constituţie este o Constituţie hibrid, pentru că ea nu este nici a unei republici parlamentare, nici a unei republici prezidenţiale, este o Constituţie, care aşa cum am spus, are sădită în interiorul ei germeni de tensiune, de conflict, de lupte permanente. Prin urmare, trebuie să avem curajul să rupem cu trecutul şi să venim cu o formulă clară, care funcţionează peste tot în Europa şi care este aceea a unui sistem de democraţie parlamentară. Punct. Dacă vom încerca să peticim actuala Constituţie, atenţie, deci să facem mici modificări, pe care unii le cred necesare, în aşa fel încât să fie evitate conflictele care au apărut în trecut, ne vom trezi că vor apărea alte conflicte, dacă nu vom recurge la o modificare constituţională radicală".
Democraţia parlamentară
Călin Popescu Tăriceanu explică ce ar presupune o "democraţie parlamentară": "O democraţie parlamentară