Cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, ArcelorMittal, companie prezentă şi în România, amână procesul de restructurare în Europa, până în vară, când Uniunea Europeană speră să poată veni cu soluţii pentru sectorul siderurgic. Angajamentul a fost luat de şeful grupului ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, în faţa comisarului european pentru Industrie, Antonio Tajani.
După un val de proteste la nivel european, inclusiv în România, al angajaţilor grupului Arcelor, Comisia Europeană s-a mişcat şi a propus grupului să renunţe la noi disponibilizări, până la prezentarea planului european pentru industria siderurgică, în iunie anul curent.
Arcelor a acceptat, avertizând însă Bruxelles-ul că planul va trebui să fie "ambiţios", pentru că actuala situaţie e dramatică: declinul industriei oţelului la nivel mondial a afectat puternic compania, care a înregistrat o pierdere netă de aproape patru miliarde de dolari anul trecut şi s-a văzut astfel nevoită să decidă închiderea unor combinate sau reducerea activităţii şi numărului de angajaţi la altele.
"Fără oţel nu va mai exista Europa", a declarat însă comisarul european pentru Industrie, în condiţiile în care grupul luxembrughez Arcelor, alături de germanii de la ThyssenKrupp şi britanicii de la Tata Steel au peste 360 de mii de angajaţi pe bătrânul continent, dintre care 98 de mii sunt doar cei ai Arcelor. Compania a avut în plan disponibilizarea câtorva mii de angajaţi din Europa, în Franţa, Belgia, Spania şi Luxemburg, ceea ce a dus la proteste de amploare în Franţa. Acolo, rezistenţa a fost de altfel cea mai feroce: statul francez a ameninţat ArcelorMittal inclusiv cu naţionalizarea operaţiunilor, ceea ce a obligat compania să renunţe la planul său.
În România, Grupul ArcelorMittal deţine două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, două fabrici de ţevi, la Iaşi şi Roman, operatorul p