De vreo două luni încoace, cam de când a fost învestit noul guvern, de la care toată lumea are aşteptări imense, subiectele cel mai aprins dezbătute se referă la noul cod electoral, la modificarea Constituţiei, la statutul parlamentarilor, la cuplarea sau necuplarea alegerilor, la regionalizare, la scandalul din jurul CSM şi altele asemeni. Lipsesc aproape cu desăvârşire temele economice, care ar trebui să domine agenda publică. Este adevărat că în domeniu a fost introdusă plata TVA la încasarea facturii, iar în ceea ce priveşte protecţia socială au fost majorate timid pensiile, salariile bugetarilor şi a fost majorat salariul minim. Dar nu ajunge. De fapt, mediul de afaceri nu a simţit încă nimic din schimbările promise, în condiţiile în care tot lui îi revine misiunea de a urni din loc economia.
Nu ştiu dacă între premier şi preşedinte mai există vreun pact, dar cu el sau fără România e la fel în punctele în care contează. Poate că nu ar fi rău ca cei care ne conduc să facă un experiment ca să vadă exact care sunt necesităţile ţării, dincolo de coduri electorale şi sfaturi care nu ţin nimănui de foame.
Doar demonstrează că politicienii vorbesc şi acţionează numai pentru ei. Revenind la experiment, nu ar strica dacă, măcar pentru o lună, ar lua locul unui antreprenor sau al unui manager, al celor care fac investiţii şi creează locuri de muncă, cei care plătesc salarii, contribuţii sociale, impozite, TVA şi alte taxe. Ar trebui să vadă cum e să ai 100 sau 1000 de angajaţi, cum e să alergi tot timpul după clienţi ca să plăteşti salariile, contribuţiile de asigurări sociale la stat şi TVA-ul. Iar dacă cumva obţii profit, să vadă cum e să mai plăteşti iar un impozit pe acest lucru.
Numai aşa ar putea înţelege conducătorii ce înseamnă TVA de 24% şi contribuţii la un nivel de aproximativ jumătate din salariu. Aşa ar realiza şi dacă TVA-ul la î