Comisia Europeană doreşte să se asigure că Oltchim nu a beneficiat deja de un ajutor de stat. Dacă acesta este cazul, statul român nu va putea injecta cele 45 de milioane de euro prevăzute pentru creşterea activităţii combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, crede că situaţia de la Oltchim se poate rezolva în circa şase luni. Aflat marţi la Bruxelles, oficialul a primit noi întrebări de la comisarul european al Concurenţei, Joachim Almunia. Comisia vrea să afle dacă creditorii principali ai Oltchim, Electrica şi AVAS, nu au privilegiat cumva combinatul, prin comportamentul lor, ducând astfel implicit la un ajutor de stat.
Răspunsul părţii române va ajunge la Bruxelles la începutul săptămânii viitoare. În situaţia în care Comisia constată că un astfel de ajutor nu a existat, atunci ar putea fi acceptată formula acordării celor 20 de milioane de euro. Aici s-ar adăuga şi posibilitatea angajării garanţiei suverane a statului pentru alte 25 de milioane de euro.
Verificarea pe care o face acum Comisia se datorează faptului că în baza regulilor europene, ajutorul de stat poate fi acordat o singură dată. Această formă de injectare de capital în economia naţională are nevoie întotdeauna de o autorizaţie prealabilă a Comisiei Europene, pentru a se evita încălcarea regulilor concurenţei în UE.
În plan social, Varujan Vosganian a precizat că relaţia Ministerului Economiei cu sindicatele de la Oltchim "este bazată pe sinceritate şi pe cooperare".
"Este o relaţie transparentă, o relaţie instituţionalizată şi eu îmi manifest speranţa că sindicatele vor fi un susţinător al privatizării Oltchim", a mai spus ministrul. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre combinatul Oltchim
Comisia Europeană doreşte să se asigure că Oltchim nu a beneficiat deja de