Potrivit noului Cod de procedură civilă, majoritatea proceselor civile vor începe la Tribunal şi nu la Judecătorii, cum se întâmpla până acum, şi se vor judeca în două faze - fond şi apel, în general fără posibilitatea de recurs la Curtea de Apel sau Curtea Supremă.
* Estimarea duratei procesului
Una dintre cele mai importante prevederi aduse de noul Cod de procedură civilă este estimarea duratei procesului. Mai precis, judecătorul va trebui să estimeze o dată la care ar urma să pronunţe o decizie. Astfel Art. 238 al.1 prevede următoarele: ,,La primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, judecătorul, după ascultarea părţilor, va estima durata necesară pentru cercetarea procesului, ţinând cont de împrejurările cauzei, astfel încât procesul să fie soluţionat într-un termen optim şi previzibil. Durata astfel estimată va fi consemnată în încheiere. Al. (2) Pentru motive temeinice, ascultând părţile, judecătorul va putea reconsidera durata prevăzută la alin. 1".
* Plângerea pentru tergiversarea procesului
O altă prevedere importantă din noul Cod de procedură Civilă este posibilitatea justiţiabilului simplu de a depune o plângere în cazul în care crede că procesul său este tergiversat fără motiv. Această procedură este prevăzută la articolul 522 din noul cod. Art. 522 al. (1) prevede "Oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite lunar măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată".
Potrivit acestei prevederi, plângerea pentru tergiversare este judecată în primă fază de judecătorul care deliberează în dosarul civil. Dacă plângerea este respinsă, atunci cel care a depus plângerea poate face recurs, care va fi judecat de un alt complet.
* Maşinile