Merişorul înroşeşte vara versanţii Apusenilor dar se găseşte şi în alte zone ale României. Fructele, care seamănă cu afinele (şi arbuştii seamănă între ei) sunt de cele mai multe ori roşii dar pot fi şi albe sau roz. Sunt recoltate şi expediate în ţările din care importăm apoi sucuri naturale pline de antioxidanţi, pentru că atât putem noi.
Din fericire, în ultima perioadă au început să apară merişoarele şi prin pieţele noastre. Acum câteva zile am cumpărat trei-patru sute de grame. O să le folosesc destul de repede pe toate. Am gătit piept de pui, pe care l-am condimentat înainte cu un amestec de ierburi aromatice măcinate şi mirodenii (coriandru, chimion, cimbru, boabe de muştar).
Pentru garnitură am folosit ceapă roşie, usturoi, cartofi, pere. Am crestat cartofii şi i-am împănat cu cimbrişor.
Am pus cartofii, ceapa şi usturoiul înt-o tavă, pe hârtie de copt.
Am presărat peste legume sare şi piper, le-am stropit cu puţin ulei de măsline şi am pus tava în cuptorul încins. 25 de minute la 200 de grade Celsius.
Am pus puiul, merişoarele, perele curăţate de seminţe, câteva frunze de mentă şi o lingură de unt, într-o tigaie şi apoi pe foc.
După 3-4 minute, puiul a început să se rumenească la exterior. Am stins cu vin alb, am mai lăsat puiul acolo 3 minute apoi l-am scos pe o tavă şi l-am pus în cuptor, alături de cartofi (a stat 12-14 minute în cuptor). Am scos perele pe o farfurie şi am lăsat merişoarele în tigaie, să scadă sosul de pe ele.
Am pus şi o linguriţă de zahăr în sos.
Simplu, nu?
PONT
Cartofii pot fi fierţi pe jumătate, în apă cu puţină sare.Lucrul acesta e de folos dacă ai musafiri, vrei să pregăteşti mai multe porţii şi ai nevoie să reduci cât poţi de mult timpul de coacere.
Despre Adi Hădean
"Am 36 de ani. Am profitat la maximum de experienţele mele din ultimii 30 de ani şi mi-am învăţat bi