Mobilierul de lux ce se regăsește în planul de dotare al spitalului de neurochirurgie este destinat exclusiv unor rezerve de care pacienții ar benefi cia contracost Sursa: LIBERTATEA
Contractul de 10 milioane de euro pentru dotarea spitalului este doar un acord pe hârtie, comanda urmând să se facă în momentul în care s-ar aloca fonduri de la Ministerul Sănătaţii. Până acum nu s-a achiziţionat nicio piesă, iar mobilierul Louis Phillipe, în jurul căruia s-au făcut o serie de speculaţii, era destinat unor rezerve care ar fi adus profit.
Rezerve mai luxoase decât în spitalele private
Conducerea Spitalului Bagdasar- Arseni a încheiat în 2011 un contract-cadru pe doi ani cu o firmă care urma să livreze mobilier pentru pavilionul aflat în renovare. La licitaţie s-a prezentat o singură firmă- MobAs SRL, iar comanda propriu- zisă urma să fie făcută când erau alocate fonduri, fie de la Ministerul Sănătăţii, fie de la Banca Mondială.
Renovarea pavilionului s-a încheiat în toamna lui 2012, însă nici până acum nu a fost mobilat, tocmai din lipsă de fonduri. „În noul corp există saloane cu 1-5 paturi, dintre care 16 rezerve, pentru cei care doresc confort sporit, contracost. Mobilierul Louis Phillipe era pentru acestea”, ne-a declarat managerul Anca Buliman.
Planul a fost gândit pe fondul cererii crescute a pacienţilor, iar cazarea într-o rezervă ar fi costat 100 de euro pe zi. „Din închirierea celor 16 rezerve, 330 de zile pe an (restul până la 365 fiind destinate igienizării), am fi câştigat 528.000 de euro. Din primul an s-ar fi amortizat cheltuiala şi ne-ar fi rămas şi fonduri proprii pe care le reinvesteam”, adaugă medicul. Condiţiile ar fi fost mai bune chiar şi decât cele din spitalele private. „La acelaşi preţ, spitalele private iau ochii cu o spoială. Noi am căutat produse speciale, nu chinezării”, spune medicul Buliman. SCANDALUL licitațiilor ce