Stresul nu aduce fericire, dimpotrivă, afectează sănătatea şi influenţează negativ performanţele şi productivitatea omului. Şi cu toate acestea, sunt cercetători care susţin că, de fapt, stresul poate fi benefic existenţei, poate chiar necesar.
„Există trei lucruri sigure în viaţă: moartea, taxele şi stresul, iar cel din urmă are influenţe pozitive“, spune expertul în sănătate Carol J. Scott. Dacă stresul cronic poate să declanşeze inflamaţii în organism, este responsabil de creşterea ratei obezităţii, a apariţiei bolilor de inimă şi a cancerului la sân, specialiştii au explicat că, în doze mai mici, presiunea psihică devine sănătoasă pentru organism.
Stresul pe termen scurt declanşează apariţia unor substanţe chimice care au rolul de a creşte imunitatea organismului. „O explozie de stres poate să mobilizeze şi să crească dinamica acestor celule“, punctează Firdaus Dhabhar, director de cercetare la Universitatea Stanford.
În această manieră, creierul şi corpul tău primesc un impuls. Un nivel scăzut de stres poate să oprească evoluţia unei boli, studiile demonstrând că acesta întăreşte sistemul imunitar, creşte eficienţa vaccinurilor şi protejează organismul împotriva unor forme de cancer. De asemenea, stresul ajută şi memoria. În 2009, cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au descoperit că atunci când şobolanii erau obligaţi să înoate (o activitate care declanşează stresul) găseau drumul prin labirinturi mult mai uşor decât în cazurile în care presiunea lipsea cu desăvârşire.
Cheia este echilibrul. Prea puţină presiune psihică în viaţa de zi cu zi înseamnă plictiseală şi un mediu ce nu atrenează motivaţia, în timp ce stresul în cantităţi mari echivalează cu creşterea riscului de îmbolnăvire.