Comisia parlamentară a votat "o soluţie pragmatică" pentru legislatura 2014-2019, bazată pe principiul "nimeni nu câştigă locuri, nimeni nu pierde mai mult de un loc". Obiectivul a fost de a respecta Tratatul de la Lisabona în ceea ce priveşte compoziţia Parlamentului, integrând totodată deputaţii europeni croaţi după aderarea ţării lor.
Iată comunicatul de presă transmis ieri de Parlamentul European.
“Conform Tratatului de la Lisabona, după alegerile din 2014 Parlamentul European trebuie să aibă 751 de membri, cu 15 mai puţin decât în prezent. Pentru a reduce cât mai mult pierderile, 12 state membre vor pierde câte un loc, iar altele nu vor câştiga niciun loc în plus. Aceasta este "soluţia pragmatică" propusă marţi de comisia pentru afaceri constituţionale. Deputaţii au cerut, de asemenea, ca o revizuire a voturilor în Consiliul de Miniştri să fie inclusă într-o reformă viitoare a tratelor Uniunii.
Această soluţie ar trebui să evite "o realocare de locuri traumatizantă, cu pierderi grele pentru statele mici şi mijlocii şi creşteri uriaşe pentru cele mari", au spus raportorii Roberto Gualtieri (S&D, IT) şi Rafał Trzaskowski (PPE, PL). Soluţia are şi "cea mai mare probabilitate de a primi acceptul majorităţii parlamentare şi unanimitatea Consiliului", au adăugat ei.
Scopul este de a reduce cât mai mult pierderile statelor membre, respectând totodată pe cât posibil principiul "proporţionalităţii degresive", conform căruia deputaţii din statele membre mari reprezintă mai mulţi cetăţeni decât cei din statele mai mici.
12 state membre vor pierde câte un loc
Soluţia propusă de comisia parlamentară presupune ca România, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Suedia, Bulgaria, Irlanda, Croaţia, Lituania şi Letonia să piardă câte un loc la viitoarele alegeri europene (vezi tabelul de mai jos). Acest plan a fost aprobat cu 21