Secretarul general al Academiei Romane, Ioan Paun Otiman, a fost audiat de politistii bucuresteni in legatura cu o sesizare a Curtii de Conturi potrivit careia a fost cesionat etajul casei familiei Coanda unei persoane fizice, desi statul avea drept de preemptiune, potrivit unor surse din Politie, citate de Mediafax.
Anchetatorii bucuresteni fac verificari cu privire la cesionarea drepturilor litigioase pentru etajul casei care a apartinut familiei Coanda, din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 29, au precizat sursele din Politie.
Conform surselor citate, Curtea de Conturi a sesizat Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 cu privire la faptul ca in anul 2009 Academia Romana ar fi fost cesionat casa din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 29, desi statul ar fi avut drept de preemptiune.
Parterul casei familiei Coanda din Bulevardul Lascar Catargiu nr. 29 se afla in proprietatea privata a statului si in administrarea RA-APPS, in timp ce drepturile litigioase pentru etajul imobilului au fost cesionate de Academia Romana catre o persoana privata, Marina-Vivien Slivinschi.
In 1 iunie 2012, Ministerul Culturii, prin Directia pentru Cultura si Patrimoniul National al Municipiului Bucuresti a cerut, la Judecatoria Sectorului 1, anularea contractului de vanzare-cumparare pentru etajul casei familiei Coanda, parati in aceasta cauza fiind Academia Romana si Marina-Vivien Slivinschi.
Instanta Judecatoriei Sectorului 1 a admis, in 6 februarie 2013, o exceptie ridicata in cauza privind necompetenta materiala si a dispus declinarea cauzei la Tribunalul Bucuresti. Decizia este irevocabila, astfel ca procesul va continua la Tribunalul Bucuresti.
Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu declara, in iunie 2012, ca Ministerul Culturii a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern prin care parterul