Scandalul interceptărilor telefonice din dosarul şefului de la Fisc, Nicolae Vicol, ajunse publice a stârnit în ziarele de azi de la Chişinău nu doar revoltă, ci şi îngrijorări legate de imaginea unui fisc care execută comenzi politice la telefon.
Într-un articol întitulat „Moldo-Wikileaks sau striptease-ul clasei politice“, publicat de „Adevărul”, Anastasia Nani îl citează pe Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Expert-Grup, care apreciază că „acum niciun inspector nu poate efectua un control fără a fi acuzat că îndeplineşte o indicaţie. Ca efect, vor fi probleme la acumularea banilor la buget”.
Portalul Union.md îi prevesteşte premierului dosar penal. Portalul o citează pe Galina Bostan, director al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care spune că „toţi cei care i-au dat indicaţii telefonice lui Vicol pot fi cercetaţi penal pentru trafic de influenţă şi abuz de putere şi riscă până la şase ani de închisoare”. Asta dacă veridicitatea convorbirilor telefonice va fi demonstrată. Dna Bostan mai consideră că Procuratura Generală „era obligată să se autosesizeze în acest caz”.
Un articol din „Kommersant.md” discută probabilitatea refacerii Alianţei. „După polemici îndelungate, acuzaţii şi insulte, foştii parteneri din AIE sunt de acord să se întâlnească şi să discute condiţiile de continuare a relaţiilor”, scrie publicaţia. Experţii susţin că există o şansă ca liderii AIE să ajungă la un numitor comun, nu în ultimul rând datorită miniştrilor din UE care au venit în vizită la Chişinău”, mai menţionează autoarea articolului din „K.md”, Tatiana Gâscă.
Într-un amplu interviu acordat pentru Ziare.com, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, explică de ce, în opinia sa, liderii AIE de la Chişinău şi-au „scos cuţite