Curtea Constituţională a Ungariei a decis, ieri, anularea unor pasaje din Codul penal care interziceau folosirea simbolurilor asociate cu dictaturile nazistă şi comunistă, hotărârea urmând să intre în vigoare la data de 30 aprilie.
Pasajele anulate erau prea generale şi insuficient de precise, sancţionând folosirea acestor simboluri la modul general, fără a lua în considerare scopul, modalitatea sau consecinţele acţiunii, explică, în comunicatul său, Curtea Constituţională.
Aceste circumstanţe încalcă principiul „securităţii juridice” şi limitează libertatea de exprimare într-o măsură inutil de mare, susţine Curtea.
Conform prevederilor anulate, se pedepsea cu amendă purtarea în public sau promovarea svasticii, a crucii cu săgeţi - simbolul fasciştilor ungari - , sau a simbolurilor comuniste secera şi ciocanul, steaua roşie cu cinci colţuri, ori a imaginilor cuprinzând aceste simboluri.
Patru din cei 15 membri ai Curţii au exprimat o opinie diferită de cea majoritară conform căreia prevederile respective sunt în conformitate cu legea fundamentală şi ar trebui menţinute, potrivit agenției MTI, preluată de Agerpres.
Un comunicat al Partidului creştin-democrat KDNP, aliatul la guvernare al Fidesz, precizează că formaţiunea acceptă hotărârea Curţii, dar consideră regretabil faptul că, de acum înainte, va fi posibil ca oricine să mărşăluiască, fără restricţii, cu simbolurile secera şi ciocanul sau cu o insignă cu stea roşie, de pildă la manifestaţii de 1 Mai. În opinia KDNP, este necesar să fie luate în considerare şi efectele deciziei Curţii Constituţionale asupra societăţii.