Începând de vineri, de la intrarea în vigoare a legii care aprobă Codul de Procedură Civilă, companiile care aveau în titulatură sintagma „societăţi comerciale“ se transformă în „societăţi“. Restul firmelor vor folosi în documente doar denumirea de „societate“.
Sute de mii de societăţi comerciale din ţară şi, implicit, zeci de mii de firme doljene, va trebui să fie foarte atente de acum înainte cu documentele pe care le întocmesc. Începând de vineri, 15 februarie, potrivit Legii nr. 76/2012 privind punerea în aplicare a legii care aprobă Codul de Procedură Civilă, în actele care se încheie între firme sau în care se menţionează anumite companii trebuie să se folosească doar termenul de „societate“ şi nu sintagma „societate comercială“. Schimbarea legislaţiei nu presupune schimbarea contractelor deja existente ale companiilor din România, ci doar o adaptare a terminologiei care se va folosi de acum încolo. Avocaţii spun că, pur şi simplu, trebuie să avem grijă ca în acte să spunem doar „societatea X“.
„Acest lucru înseamnă că în actele constitutive ale societăţilor cu personalitate juridică nu va mai exista sintagma «societate comercială», ci doar cea de «societate». Firmele deja existente nu trebuie să îşi modifice actele constitutive, dar, pe parcurs, dacă vor dori să facă modificări, atunci va trebui să schimbe sintagma şi să rămână în document doar denumirea de «societate». De asemenea, de acum înainte, orice document am redacta vom folosi doar termenul de «societate», de exemplu, Societatea X, în loc de Societatea Comercială X“, a declarat avocat Lavinia Toma-Tumbăr, de la Societatea de avocatură Tumbăr, Cega&Popa.
S-a schimbat denumirea Legii nr. 31
Articolul 18 din Legea nr. 76/2012 prevede că se modifică titlul Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, care va deveni Legea societăţilor. De asemenea, la articolul 1 din Legea so