Taxa pe pârloagă
Statul a pus ochii pe proprietarii de terenuri lăsate de izbelişte. Ministerul Agriculturii, împreună cu cel al Finanţelor planifică impozitarea pământului lăsat necultivat. Potrivit ministrului Finanţelor, ţăranii vor fi impulsionaţi în acest mod fie să-şi cultive singuri terenul, fie să-l dea în arendă. „Nu avem încă reglementat un impozit pentru terenurile agricole nelucrate, ne gândim la o formă de impozitare, astfel încât să stimulăm fie darea lor în arendă ori lucrarea lor separată. Trebuie să stabilim un impozit cât mai corect pentru aceste terenuri“, a declarat ministrul Daniel Chiţoiu.
La nivelul judeţului Constanţa, din cele peste 560.000 de hectare de teren agricol aflate în evidenţa organelor de statistică, rămân nelucrate anual între 80.000 şi 100.000 de hectare. În România există aproximativ 1,3 milioane de hectare de terenuri nelucrate, potrivit statisticilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.
Ideea de taxare suplimentară a proprietarilor pârloagelor nu este nouă. Măsura privind impozitarea terenurilor nelucrate a fost vehiculată şi de guvernele precedente. Un proiect de act normativ din 2011, care însă nu a fost aprobat, prevedea că cei care nu îşi lucrează terenurile, riscau să fie amendaţi cu 200 de lei/hectar dacă îşi vor lăsa terenul în paragină.
Revenind la recent anunţatul sistem de impozitare a terenurilor, Daniel Chiţoiu a mai spus că, începând de anul viitor, sistemul de impozitare ar putea fi cumulat. „Avem în vedere ca, pentru 2014, să luăm în vedere ca pentru cei care desfăşoară mai multe activităţi, să stabilim un singur venit per total, pentru toate activităţile desfăşurate“, a explicat ministrul de Finanţe. De la 1 februarie, micii agricultori sunt impozitaţi, potrivit modificărilor din Codul Fiscal. În fiecare an, ei trebuie să plătească un impozit pe venit de 16%, dar şi contribu