Premierul român se află la Paris, în prima vizită oficială de când a primit al doilea mandat de prim-ministru. Seful Guvernului va fi primit şi de preşedintele Frantei, Francois Hollande. Miza acestei vizite este în primul rând semnarea unei noi foi de parcurs a parteneriatului strategic care leagă Parisul de Bucureşti, dar şi intrarea în Spaţiul Schengen sau integrarea romilor.
Există întotdeauna o semnificaţie în alegerea primei vizite. Ne amintim că Traian Băsescu a mers, de fiecare dată după ce a câştigat alegerile, în Republica Moldova şi evident că şi acolo a fost o semnificaţie. Prin vizita lui Victor Ponta în Franţa putem înţelege deci că relaţia cu această ţară redevine prioritară pentru România şi este şi ceea ce se va sublinia în întâlnirile de la Paris, unde va fi lansată noua foaie de parcurs a parteneriatului strategic, semnat acum cinci ani. Documentul va fi mai scurt, va avea cinci pagini în loc de 20, cu acţiuni în domeniul economic, al cooperării bilaterale, al acţiunii comune în Uniunea Europeana şi aşa mai departe.
Sunt francezii nemulţumiţi de cooperarea economică pe care o au cu România?
Nu sunt nemulţumiţi de ceea ce există, dar ar dori să fie mai prezenţi. În ultimii ani, atât din cauza crizei, cât şi din cauza relaţiilor mai puţin bune dintre România şi Franţa, pieţele româneşti nu au fost foarte deschise pentru investitorii francezi. Ne uităm la ce s-a întâmplat mai ales în domeniul construcţiei de autostrăzi: grupul francez Vinci s-a retras din autostrada Comarnic-Braşov, în condiţii care nu sunt clare nici azi, unui alt grup, Colas, i-a fost reziliat contractul de peste 200 de milioane de euro pentru un tronson din autostrada Bucureşti-Constanţa, apoi Colas s-a retras din ţară. Or francezii spun că vor să aibă condiţii egale cu alţi investitori străini, mai ales că au dovedit că sunt investitori serioşi: e