Zeci de copii au luat astăzi cu asalt foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" pentru a face cunoştinţă cu jocuri şi jucării venite parcă din altă lume. Obiectele expuse fac parte dintr-o colecţie mai mare de jucării care aparţine Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor” din Bucureşti, al cărui membru fondator este un inginer pasionat de universul copilăriei.
Trenuleţe, ursuleţi umpluţi cu paie sau jocuri care acum constituie adevărate piese de muzeu sunt expuse începând de astăzi în expoziţia temporară “Minunata lume a jucăriilor”. “Este prima dată când această expoziţie este găzduită de un spaţiu public şi intrarea este gratuită. Am adus o selecţie cam de 500 de piese, de jucării, dintr-un total de 12.000 ale mele plus câteva mii ale prietenilor mei. Avem o colecţie foarte bogată şi am încercat să aducem obiecte cu valoare sentimentală. Aproape toate sunt jucăriile generaţiilor ‘50, ‘70, ’80”, a declarat Cristian Dumitru, membru fondator al Asociaţiei “Muzeul Jucăriilor”.
Acesta a precizat că nu doar copiii sunt interesaţi de astfel de expoziţii, ci şi persoanele în vârstă care îşi amintesc de jucării cu nostalgie. “Azi aflu cu stupoare că atât calculatorul cât şi tableta intră în viaţa copiilor în vârstă de trei ani. Mi-e teamă că astfel se pierde o parte din copilărie. Copilăria e făcută să te joci cu un ursuleţ, să ciocneşti două maşinuţe. Multora li se vor părea învechit un ursuleţ umplut cu paie şi în mod sigur nu va stârni reacţii unui copil crescut cu tableta în mână”, a spus Cristian Dumitru.
“În epoca anilor ’50-’60 marea revoluţuie industrială declanşată de comunişti avea nevoie de muncitori calificaţi. Astfel, de mic copil erai pus să te joci cu o maşină de cusut, să înveţi singur alfabetul Morse, fiind pregătit cu viaţa militară sau cu munca în fabrică de la doar câţiva anişori”, a precizat Cristian Dumitru despre prezenţa în expoziţie