Mitul jertfei pentru creaţie este caracteristic zonei sud-est europene, la noi având ca model legenda Meşterului Manole. Ultima creaţie "made in România" este infrastructura pentru organizarea FOTE, care cică va ajuta dezvoltarea sporturilor de iarnă în judeţul Braşov. Aşa să fie oare?
Până acum am avut un pic de gâlceavă politică pe tema stabilirii "autorilor" bazelor sportive, ca apoi sa vină premierul Ponta să spună că de fapt organizarea FOTE a fost "foarte scumpă" şi că Guvernul va verifica dacă manifestarea trebuia să coste atât de mult.
"Bazele vor rămâne, dar nu va fi deloc uşor ca după terminarea FOTE să fie atraşi turiştii, să se organizeze spectacole sau competiţii internaţionale. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu patinoarul Flamaropol, iar cel din Poiană poate să păţească la fel de nu va fi bine gestionat", spune un oficial.
Dar ce înseamnă aceste baze? Spre exemplu, la Râşnov, pe Valea Cărbunarii, creaţia FOTE a constat în 4 trambuline care au găzduit probele de sărituri cu schiurile. Ce nu se ştie este că în simularea competiţională de acum o lună şi jumătate a uneia dintre trambuline s-a folosit un copil, pe post de "degustător al regelui FOTE".
Copilul, Mihai Radu Păcurar (10 ani), practică de la 6 ani acest sport la Dinamo Râşnov. A sărit pe trambulina de 70 de metri, neştiind că licoarea din pocalul regelui era otrăvită, iar la impactul cu solul îşi va rupe rău un picior. Unii au spus că zăpada nu ar fi fost bine tasată, competiţia fiind întreruptă atunci două ore pentru verificări. Iar organizatorii au încercat să liniştească spiritele, comunicând, după ce puştiul a fost dus cu salvarea, că ar fi suferit doar un accident uşor. Dar nu era deloc aşa! În prima zi FOTE de sărituri cu schiurile, Mihai era prezent lângă trambuline, înconjurat şi ajutat de un grup de copii. Era în cârje, cu lacrimi în ochi, de la nopţile nedormite