Conform articolului 136 din Codul de procedura penala, in anumite cauze, pentru a se impiedica sustragerea de la urmarirea penala, de la judecata sau de la executarea pedepsei, poate fi dispusa masura arestarii preventive impotriva anumitor persoane. Este adevarat, dupa modificarea legii, in 2003, aceasta masura nu mai poate fi luata de procuror, ci de judecator. Bine, veti spune, asta e solutia inainte de executarea pedepsei. Dar ce solutie exista dupa executarea pedepsei, pentru infractorii “periculosi”? Solutia pe care o propun, in vederea unei modificari a Codului de procedura penala – pana la intrarea sa in vigoare in perioada 2014-2020 (am incercat sa sincronizez acest moment cu noul buget al UE si cu perioada probabila de aplicare a MCV…) este reglementarea unei institutii juridice noi – detentia preventiva. Pentru cei care critica hotarari judecatoresti si ordinea noastra de drept, pentru cei care nu-si recunosc vina, DNA ar putea lua urmatoarele masuri, care sa asigure detinerea lor preventiva, sinedie.
1 In aceste cazuri, cu ocazia judecarii eliberarii lor conditionate, Ministerul Public nu va fi reprezentat de un procuror obisnuit, ci de un procuror DNA (DNA nu trebuie sa se desesizeze dupa trimiterea rechizitoriului in instanta; el ii va urmari in continuare, pe “pacienti”)
2 Pentru a bloca eliberarea lor conditionata, se va incerca pe toate caile, “producerea” unui “raport de incident”. Se vor lansa zvonuri publice in sensul ca folosesc telefoane celulare si laptopuri. Vor fi trimise la diverse instititii ale statului scrisori ale unor persoane bine intentionate. Vor putea fi folosite si “sifoane” din penitenciare iar, la nevoie, se vor face inregistrari ambientale.
3 O alta solutie poate fi determinarea unor institutii ale statului, conduse de persoane nevulnerabile, ca inainte de proces (cu cateva zile), sa faca somatie pen