La numai 20 de kilometri distanţă de Craiova se află comuna Brădeşti, cunoscută din punct de vedere cultural drept locul unde se găseşte unul dintre cele mai importante castre romane din Oltenia, situat pe terasa stângă a Jiului mijlociu, la Răcari. De altfel, localitatea unde se regăseşte acest sit este recunoscută şi pentru activitatea curentă a multor localnici, legumicultura, aici fiind produs arpagicul de Răcari, devenit deja un brand al locului.
Situată pe Drumul European 70, comuna Brădeşti nu este doar ceea ce se vede la drumul principal, o zonă mai mult urbanizată, cu case dispuse de o parte şi de alta a asfaltului. Cei care au timp să se oprească o clipă pot fi surprinşi de pitorescul locului. Pe o parte se află lunca Jiului, de-a lungul căreia se găseşte şi castrul roman pe un relief de câmpie netedă, iar pe cealaltă parte se deschide un relief cu dealuri destul de abrupte, între văile cărora stau orânduite Răcarii de Jos şi Tatomireşti, care au acces şi la strada principală, dar şi satele Brădeştii Bătrâni, vatra iniţială a actualei comune, Meteu şi Piscani. Spre aceste ultime localităţi este greu de ajuns, mai ales când plouă, dar sunt locurile unde se păstrează vechile obiceiuri din viaţa satului de odinioară.
Sărbătorile locului
În satele dintre dealuri, bătrânii mai cresc animale şi se ocupă cu agricultura. „În zona drumului european nu mai sunt animale pentru că există pericolul de accidente. Au rămas doar în satele de peste deal, Tatomireşti, Piscani şi Meteu“, spune primarul comunei, Ion Răcăreanu. De altfel, în vatra veche a Brădeştiului este bine păstrat obiceiul căluşului. „Avem ca tradiţie căluşul de două ori, o dată când se îngroapă şi a doua oară când se dezgroapă, şi aici vreau să vă spun că satul de vatră al Brădeştiului păstrează această tradiţie de la Rusalii“, subliniază primarul. În Brădeşti