Forţele Aeriene SUA lucrează la dezvoltarea unor micro-vehicule aeriene (MVA), sub formă de insecte sau păsări, care vor putea îndeplini sarcini variate, de la supraveghearea unor anumite persoane, la infiltrarea în zone periculoase şi până la anihilarea unor ţinte, potrivit Daily Mail.
Directoratul pentru Vehicule Aeriene, ramura de cercetare a Forţelor Aeriene, prezintă capabilităţile viitoare ale acestor micro-drone într-un filmuleţ.
Aceste drone vor schimba pentru totdeauna definiţia războiului, minimizând numărul de combatanţi. “MVA-urile vor constitui un element vital în mediiile de conflict şi vor ajuta, în viitor, la asigurarea succesului în zonele de război. Discrete, omniprezente, letale – Micro-Vehiculele Aeriene, cresc capabilităţile soldaţilor în luptă”, spune naratorul în clipul video.
Proiectul se desfăşoară la baza aeriană militară Wright-Patterson, din Ohio. Oficiali din cadrul Forţelor Aeriene SUA au declarat că au produs deja prototipuri însă principala problemă este consumul ridicat de energie şi lipsa unor baterii suficient de mici şi suficient de puternice care să dea viaţă dispozitivelor. Astfel, micro-dronele pot fi operate numai câteva minute dar cercetătorii estimează că în câţiva ani tehnologia bateriilor va evolua corespunzător.
Natura ca sursă de inspiraţie
Odată lansate, MVA-urile încep să zboare – nu precum avioanele, ci ca insectele. Aripile bat la o frecvenţă mare şi, astfel, dronele pot pluti, precum albinele, şi pot fi navigate în spaţii înguste. Armata a dezvoltat, deja, o dronă inspirată de molia colibri, specimen care îşi poate flutura aripile de 30 de ori pe secundă.
Un alt tip de dronă prezentat în clip seamănă cu un porumbel. MVA-ul poate fi folosit pentru a supraveghea de la distanţă un suspect şi se poate aşeza pe cablurile electrice pentru a-şi încărca bateriile.
Dronele vor fi echip