Pădurile din judeţul Gorj nu mai prezintă interes pentru vânătorii de peste hotare. Dacă în urmă cu câţiva ani zeci de vânători din Franţa, Belgia, Statele Unite sau Germania optau pentru fondurile de vânătoare din Runcu, Tismana sau Polovragi, în ultima perioadă solicitările au dispărut cu desăvârşire. Asta nu pentru că animalele s-au împuţinat, ci pentru că se resimte tot mai mult criza, trofeul ajungând chiar şi până la 7000 de euro.
Sezonul de vânătoare la mistreţi s-a încheiat săptămâna trecută, iar Direcţia Silvică a reuşit să-şi realizeze planul de 39 de exemplare, programat pentru acest sezon, cu ajutorul vânătorilor români. Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Judeţene, vânătorii străini nu şi-au mai făcut apariţia pe meleagurile noastre de mai bine de doi ani, deşi instituţia dă anunţuri chiar şi pe internet pentru a-i atrage în Gorj. „În ultima perioadă vânătorii străini nu au mai venit în Gorj. Probabil şi ei au fost afectaţi de criză. S-a încheiat sezonul de vânătoare la mistreţi şi am reuşit să ne realizăm planul doar cu vânătorii români. Anul trecut am încasat 67.356 de lei din taxele de vânătoare. Altădată, când veneau vânătorii străini realizam venituri mult mai mari”, a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj.
Taxa pentru o zi de vânătoare este de 50 de euro, la care se adaugă şi trofeul, cel mai scump ajungând în cazul urşilor până la 7000 de euro. În momentul de faţă, Direcţia Silvică Gorj aşteaptă solicitări pentru vânătoarea de lupi şi urşi. „Ne-am propus un program pentru carnivore mari protejate. Trebuie vânaţi 3 lupi până la data de 31 martie şi 2 urşi până la 15 mai. Până în prezent, avem doar două solicitări la lupi. În cazul lupilor trofeul costă 400 de euro/piesa, iar în cazul urşilor trofeul ajunge la 5000-7.000 de euro. În perioadele în care veneau vânătorii străini puteam să valorificăm noi carnea,