Guvernul a avizat ieri introducerea timbrului de mediu care va înlocui actuala taxă auto, aceasta urmând să fie percepută la înmatricularea maşinilor din data de 15 martie. Formula de calcul a "noii taxe auto" va duce la o creştere cu circa 10% a sumelor de plată pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4 şi la o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2.
"Timbrul de mediu completează principiul că poluatorul plăteşte. Pe piaţă s-ar fi înregistrat un blocaj la vânzarea autoturismelor vechi. Această taxă ţine cont de elementul de depreciere, de perioada mai scurtă de viaţă decât în cazul autoturismelor noi", a declarat ieri Rovana Plumb, ministrul mediului, în cadrul unei conferinţe la Palatul Victoria.
Noua formă a "taxei auto" impactează direct asupra pieţei de autoturisme second-hand şi reprezintă o mişcare de relaxare fiscală în cazul înmatriculării de maşini vechi.
Vârsta medie a unui autoturism din parcul auto local este în scădere având în vedere că în ultimii şase ani acest indicator a crescut de la 11,2 ani la 13 ani, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). În acelaşi interval ponderea maşinilor mai noi de doi ani s-a redus de nouă ori, ajungând la numai 3% în 2012. Îmbătrânirea parcului auto conduce la creşterea poluării, dar afectează şi businessurile service-urilor oficiale şi ale importatorilor auto.
Cuantumul taxei va rămâne la acelaşi nivel în cazul maşinilor Euro 5, în timp ce pentru maşinile Euro 6 şi maşinile electrice nu va fi plătită nicio taxă de mediu.
Ministrul Rovana Plumb a anunţat ieri că taxa va fi calculată diferenţiat pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel. "Pentru motoarele Euro 5 nu există diferenţe între benzină şi motorină pentru că nu sunt nici diferenţe importante