Cred că orice plătitor cinstit de taxe şi impozite, care urmăreşte harababura din jurul pensiilor militarilor, îşi face planuri serioase să intre în grevă fiscală. Statul asistenţial, cu toate aberaţiile lui populiste care, în acest caz, generează inechitate socială-, se etalează în toată splendoarea lui.
Pe scurt, povestea este următoarea. În timpul guvernării PDL, pe vremea când ministru al Apărării era Gabriel Oprea, au fost recalculate pensiile militarilor. Întregul proces s-a derulat în pripă, la presiunea străzii şi a interesului UNPR de a confisca acest segment electoral. Au apărut diferenţe mari. Pensiile subofiţerilor le-au depăşit pe cele ale ofiţerilor. Perdanţii recalculării s-au adresat Justiţiei în număr foarte mare: circa 25.000 de reclamanţi.
Fostul ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, a solicitat un audit Curţii de Conturi în legătură cu pensiile militarilor. Auditul a scos la iveală balamucul recalculărilor. ”S-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul”, a afirmat ieri Dobriţoiu. În baza celor constatate de Curtea de Conturi, DNA a început să verifice întregul proces, mai mulţi funcţionari ai statului fiind suspectaţi de abuz în serviciu.
Erorile din procesul de recalculare au generat o gaură de aproximativ 200.000 de lei lunar (sub 50.000 de euro lunar, circa 600.000 de euro anual). Mărunţiş, în comparaţie cu deficitul bugetului asigurărilor sociale, care sare de 4 miliarde de euro anual. Nefiind o sumă mare de recuperat, premierul Victor Ponta nu este interesat să corecteze situaţia. Problema este însă una de principiu. Şi de legalitate.
Toată această tevatură este o veritabilă bombă electorală pentru USL. Interesant este că liberalii vor să o detoneze în braţele social