Scris de Simona Albinaru - Orădenii preocupaţi de ceea ce pun pe masă au fost la producătorul din Tămaşda pentru a vedea unde vor fi cultivate legumele pe care le vor primi anul acesta.
Cei 20 de orădeni au intrat într-un parteneriat direct cu un mic producător agricol din județ. Este vorba despre Liviu Negrescu, din satul Tămașda,, care este primul legumicultor care a acceptat provocarea de a realiza un parteneriat ASAT cu un grup de familii de orădeni.
Astfel, orădenii primesc de la producător, o dată pe săptămână, contracost, coşul cu legume. Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT) sprijină astfel consumul de produse locale, obţinute în mod tradiţional în gospodăria ţărănească şi vine totodată în sprijinul micilor producători. „Dorim să apropiem producătorul de consumator, urbanul de rural”, a precizat Adina Pătroc, promotor ASAT în Oradea.Funcţionare
Sistemul funcţionează simplu. Se încheie parteneriate între cetăţenii din mediul urban care consumă produsele agricole şi micii producători de proximitate. Consumatorii pot chiar să viziteze ferma producătorului, pentru a vedea cum este produsă o parte din hrana lor zilnică. Fermierul bihorean a alocat o suprafață de jumătate de hectar doar pentru producția în regim de parteneriat, unde va cultiva o diversitate de peste 20 de soiuri de legume și zarzavaturi, pe care le va aduce în oraș săptămânal, începând cu luna mai.
Preţul celor 28 de coşuri de legume pe care le vor primi cei care au semnat parteneriatul cu fermierul din Tămaşda este de 1.156 lei. Conform contactului, se achită un avans de 200 pentru ca fermierul să poată demara lucrările, urmând ca lunar să se achite restul sumei.
„Să intri într-un parteneriat ASAT înseamnă, din punctul consumatorului de vedere, să te angajezi că vei ridica un coș săptămânal de legume de sezon, dar și că vei împărți în mod solidar cu pr